Podczas Barista Skills Advanced zdobędziesz umiejętności niezbędne dla każdego, kto w swoim lokalu chce serwować kawę zgodnie ze sztuką baristyczną. Bazą każdej kawy jest espresso, dlatego nasi trenerzy-bariści uczą, jak przygotować je w sposób perfekcyjny z wykorzystaniem reguły 5M.
W trakcie szkolenia poznasz fascynujący świat kawy, dowiesz się, skąd pochodzi, w jaki sposób jest uprawiana i jaki wpływ odmiana ziaren może mieć na smak i aromat espresso w filiżance. Ważnym elementem zawodu baristy jest również utrzymanie higieny stanowiska pracy i dbałość o powierzony sprzęt, dlatego przedstawiamy technikę czyszczenia ekspresu oraz młynka po skończonej pracy.
Zajęcia kończą się egzaminem złożonym z części teoretycznej oraz praktycznej. Po jego zdaniu uczestnicy otrzymują dyplomy potwierdzające nabyte umiejętności.
Barista Skills Professional to szkolenie dla tych, którzy już opanowali sztukę prawidłowego parzenia espresso oraz potrafią spienić mleko pod kawy mleczne. Zajęcia rozpoczynają się wstępem teoretycznym, który stanowi rozszerzenie modułu realizowanego podczas Barista Skills Advanced.
Podczas tego szkolenia dowiesz się, jak zacząć przygodę z latte art. Rozpoczniemy od tego, co stanowi podstawę tej sztuki, czyli od mleka. Certyfikowany barista opowie, jakie mleko sprawdzi się najlepiej w przypadku malowania wzorów i przedstawi wpływ temperatury na proces spieniania poznasz sposób polerowania mleka i różnice pomiędzy spienianiem dla klasycznych kaw mlecznych i latte art.
Szkolenie kończy się egzaminem, w czasie którego uczestnicy malują trzy wymienione wzory oraz dowolny wzór za pomocą czekolady.
Szkolenie Latte Art Skills Gold dedykowane jest baristom, którzy potrafią już spienić mleko na potrzeby latte art oraz umieją stworzyć podstawowe wzory (serce, rozetę oraz tulipan), a także wzory z wykorzystaniem czekolady.
Na zakończenie przeprowadzony będzie egzamin sprawdzający nabyte umiejętności. Jego zdanie potwierdzamy dyplomem.
Trzydniowe szkolenie przygotowujące do profesjonalnej oceny sensorycznej kawy metodą cuppingu. W jego trakcie poznasz rolę zmysłów w degustacji i weźmiesz udział nauce aromatów w kawie za pomocą le nez du café. Poznasz zasady interpretacji smaków i aromatów zawartych w kawie oraz indywidualną wrażliwość sensoryczną.
Dwudniowe szkolenie na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Rozpoczynamy częścią teoretyczną, podczas której poruszymy temat historii kawy oraz wpływu sposobu uprawy i obróbki ziaren na smak napoju.
Certyfikowany barista przedstawi 7 kluczowych czynników decydujących o poprawności parzenia oraz uzyskanym smaku i aromacie kawy.
Nauczysz się, jak przygotować kawę za pomocą najpopularniejszych metod alternatywnych. W programie: drip, chemex, aeropress oraz syphon.
Trener przedstawi sposób pomiaru poprawności parametrów naparu – zagadnienie TDS i obliczanie ekstrakcji na jego podstawie. Przybliżymy również tematykę jakości wody i jej wpływu na smak kawy.