segafredo-mobile segafredo-tablet segafredo-desktop

SZKOLENIA
DLA BARISTÓW

Podnieś jakość swoich usług
ze szkoleniami Coffee Art
Masters

OFERTA SZKOLEŃ

sf-img

 

Barista Skills Advanced

Podczas Barista Skills Advanced zdobędziesz umiejętności niezbędne dla każdego, kto w swoim lokalu chce serwować kawę zgodnie ze sztuką baristyczną. Bazą każdej kawy jest espresso, dlatego nasi trenerzy-bariści uczą, jak przygotować je w sposób perfekcyjny z wykorzystaniem reguły 5M.

Dowiesz się również, jak prawidłowo spienić mleko i przygotować najpopularniejsze kawy mleczne. Współcześnie klienci lokali gastronomicznych oczekują od baristów również wiedzy na temat serwowanego napoju.

W trakcie szkolenia poznasz fascynujący świat kawy, dowiesz się, skąd pochodzi, w jaki sposób jest uprawiana i jaki wpływ odmiana ziaren może mieć na smak i aromat espresso w filiżance. Ważnym elementem zawodu baristy jest również utrzymanie higieny stanowiska pracy i dbałość o powierzony sprzęt, dlatego przedstawiamy technikę czyszczenia ekspresu oraz młynka po skończonej pracy.

Zajęcia kończą się egzaminem złożonym z części teoretycznej oraz praktycznej. Po jego zdaniu uczestnicy otrzymują dyplomy potwierdzające nabyte umiejętności.

sf-img

Barista Skills Professional

Barista Skills Professional to szkolenie dla tych, którzy już opanowali sztukę prawidłowego parzenia espresso oraz potrafią spienić mleko pod kawy mleczne. Zajęcia rozpoczynają się wstępem teoretycznym, który stanowi rozszerzenie modułu realizowanego podczas Barista Skills Advanced.

Poznasz na nich historię kawy, dowiesz się, jakie znaczenie dla smaku i jakości finalnego naparu ma metoda zbioru, region uprawy kawowca oraz sposób palenia. Dzięki temu będziesz w stanie dobrać ziarna do preferencji smakowych i rodzaju przygotowywanego napoju.

sf-img

Latte Art Skills Silver

Podczas tego szkolenia dowiesz się, jak zacząć przygodę z latte art. Rozpoczniemy od tego, co stanowi podstawę tej sztuki, czyli od mleka. Certyfikowany barista opowie, jakie mleko sprawdzi się najlepiej w przypadku malowania wzorów i przedstawi wpływ temperatury na proces spieniania poznasz sposób polerowania mleka i różnice pomiędzy spienianiem dla klasycznych kaw mlecznych i latte art.

Przedstawimy także narzędzia wykorzystywane do latte art, a następnie przejdziemy do nauki podstawowych wzorów. Dowiesz się też, jak stworzyć wzory na kawie za pomocą czekolady.

Szkolenie kończy się egzaminem, w czasie którego uczestnicy malują trzy wymienione wzory oraz dowolny wzór za pomocą czekolady.

sf-img

Latte Art Skills Gold

Szkolenie Latte Art Skills Gold dedykowane jest baristom, którzy potrafią już spienić mleko na potrzeby latte art oraz umieją stworzyć podstawowe wzory (serce, rozetę oraz tulipan), a także wzory z wykorzystaniem czekolady.

W trakcie zajęć poznasz technikę malowania barwnikami, będziesz miał okazję udoskonalić umiejętności malowania podstawowych wzorów oraz nauczyć się wzorów bardziej zaawansowanych i złożonych. Dowiesz się, jak osiągnąć pożądany kontrast i symetrię wzoru, które wpływają na jego estetykę.

Na zakończenie przeprowadzony będzie egzamin sprawdzający nabyte umiejętności. Jego zdanie potwierdzamy dyplomem.

sf-img

Coffee Sensory Skills

Trzydniowe szkolenie przygotowujące do profesjonalnej oceny sensorycznej kawy metodą cuppingu. W jego trakcie poznasz rolę zmysłów w degustacji i weźmiesz udział nauce aromatów w kawie za pomocą le nez du café. Poznasz zasady interpretacji smaków i aromatów zawartych w kawie oraz indywidualną wrażliwość sensoryczną.

Dowiesz się, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas analizy sensorycznej oraz nauczysz się, jak ich unikać. Nasz certyfikowany trener przedstawi także zasady organizacji profesjonalnego cuppingu.

sf-img

Alternative Coffee Brewing Skills

Dwudniowe szkolenie na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Rozpoczynamy częścią teoretyczną, podczas której poruszymy temat historii kawy oraz wpływu sposobu uprawy i obróbki ziaren na smak napoju.

Zdobędziesz również pogłębioną wiedzę o odmianach botanicznych kawy.
Wiedza ta umożliwi Ci świadomą ocenę oczekiwanego profilu ziaren wybieranych w celu zaparzenia metodami alternatywnymi.

Certyfikowany barista przedstawi 7 kluczowych czynników decydujących o poprawności parzenia oraz uzyskanym smaku i aromacie kawy.

Nauczysz się, jak przygotować kawę za pomocą najpopularniejszych metod alternatywnych. W programie: drip, chemex, aeropress oraz syphon.

Trener przedstawi sposób pomiaru poprawności parametrów naparu – zagadnienie TDS i obliczanie ekstrakcji na jego podstawie. Przybliżymy również tematykę jakości wody i jej wpływu na smak kawy.

POROZMAWIAJMY O KAWIE

Umów się na spotkanie z Doradcą Klienta
Pole wymagane
Pole wymagane
Pola wymagane
Chcę się spotkać w sprawie
Przynajmniej jedno pole wymagane
Pole wymagane
Twoje dane
Pola imie i nazwisko oraz email lub telefon są wymagane
Prosimy o dodanie numeru kierunkowego kraju +48. Jeśli numer telefonu jest spoza Polski, prosimy o podanie tylko adresu e-mail lub podanie numeru telefonu w polu z uwagami (widoczne po kliknięciu "Inne" w sekcji z celem spotkania.

W związku z wypełnieniem i wysłaniem powyższego „Formularza zgłoszeniowego” na spotkanie z Doradcą lub uzyskanie informacji drogą telefoniczną w zakresie usług oferowanych przez spółkę Segafredo Zanetti Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Bochni, w celu wypełnienia obowiązku wynikającego z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), dalej: „RODO”, chcielibyśmy poinformować Cię o zakresie przetwarzania Twoich danych osobowych. Szczegóły znajdziesz tutaj.

Formularz zawiera błędy

Dziękujemy za wiadomość.

Wkrótce skontaktujemy się z Tobą.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.